Sera gazı emisyonları mevcut hızda devam eder ve zamanında önlem alınmazsa, deniz seviyesinin yükselmesi Kıbrıs'ın kıyı şeridinin yaklaşık yüzde 50'sini önümüzdeki 50 yıl içinde yok edebilir. Kıbrıs Haber Ajansı'na (CNA) konuşan Güney Kıbrıs Enstitüsünde görevli, İklim ve Atmosfer Araştırma Mükemmeliyet Merkezi'nde bilimsel araştırmacı olan Yorgos Zittis bu noktanın altını çizdi.
Dr. Zittis, iklim değişikliğinin Kıbrıs'ı daha sıcak ve daha kuru bir hâle getirdiğini ve bunun doğa, insan sağlığı ve ekonomi üzerinde önemli etkileri olduğunu vurguladı. Mevcut durumda sera gazı emisyonları hemen durdurulsa bile, sıcaklık artışının önümüzdeki 20-30 yıl boyunca devam edeceğini belirtti ve bu nedenle yeni koşullara uyum sağlamak için acilen önlemler alınması gerektiğini ekledi.
“Kıbrıs ve Doğu Akdeniz bölgesi, iklim değişikliğinin sıcak noktalarından biri. Bu bölge özellikle yaz mevsiminde artan sıcaklıklardan etkileniyor,” diyen Dr. Zittis, dünyanın diğer bölgelerinde ise bu artışın daha çok kış aylarında gözlendiğini söyledi.
Deniz seviyesinin yükselmesinin etkileri hakkında bilgi veren Dr. Zittis, Kıbrıs'ta birçok alt yapının, havaalanlarının, limanların ve enerji üretim tesislerinin denize yakın olduğunu ifade etti. Ayrıca, turizm faaliyetlerinin büyük bir kısmının kıyı bölgelerinde yoğunlaştığını belirtti. “Deniz seviyesinin yükselmesinden etkileneceklerini düşünüyoruz,” dedi.
Eğer sera gazı emisyonlarına mevcut hızla devam edilirse ve zamanında önlem alınmazsa, kötümser bir senaryoya göre "deniz seviyesinin yükselmesi Kıbrıs'taki kıyı şeridinin yaklaşık %50'sini yok edebilir,” dedi. Bu öngörüler önümüzdeki 50 yılı kapsıyor.
Önlemler alınırsa durumun geri çevrilebilir olup olmadığı sorulduğunda, Dr. Zittis “kısa sürede önlemler alınması gerektiğini, yani önümüzdeki on yıl içinde sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmamız gerektiğini” belirtti. Bu sayede sıcaklık artışının ve deniz seviyesinin yükselmesinin sınırlanabileceğini söyledi.
Uzman, “sera gazı miktarları o kadar büyük ki, bugün bile emisyonları tamamen durdursak, sıcaklık önümüzdeki 2-3 on yıl boyunca artmaya devam edecek” dedi. Bu nedenle, giderek daha sıcak ve daha kuru koşullara uyum sağlamak için bazı önlemler alınması gerektiğini ifade etti.
Kaynak: Kıbrıs Postası