-Şahali

Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülen Kimyasallar Yasa Tasarısı üzerine CTP milletvekili Erkut Şahali de söz aldı.

Şahali, Tasarının iyi bir başlangıç olduğunu kaydederek, “Kimyasalları denetleyecek mevzuat yok. Mevzuatın geliştirilmesi şarttır, insan kaynağı planlanmalıdır. Bizim temel sorunumuz budur; ya yasamız yoktur, ya yasamız vardır, tüzüğümüz yoktur… Hepsi tamam olsa insan kaynağı sorunumuz vardır. Bu kısır döngüden çıkmalıyız” dedi.

-Hasipoğlu

Komite Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu, yeniden söz alarak 15 yıldır tozlu raflarda bekleyen, kimyasal ürünlerin kaydı, incelenmesi, onayı ve kullanımlarıyla ilgili kısıtlanmaları düzenleyen yasanın hem çevre hem de sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı.

Hasipoğlu, kimyasallara yönelik etkin bir piyasa kontrolü, kimyasalların doğru kullanımıyla ilgili bilinci artırıcı faaliyet, insan sağlığına veya çevreye zararlı olan ve piyasadan toplatılan kimyasal ürünlerle ilgili cezai yaptırım, üreticinin ve ithalatçının kaynak olarak kullanacağı yerel mevzuat olmadığını söyleyerek “Yasa tüm bunlara çare olacak.” diye konuştu.

-Dinçyürek

Yasa Tasarısı üzerine Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek de söz alarak, “Hepimizin ortak paydası insan sağlığı ve çevredir” dedi.

Yasanın tüzükleriyle ilgili çalışmaların da yapıldığını belirten Dinçyürek,  “İnşallah 6 aylık süreyi beklemeden tüzükleri de yasallaştıracağız” diye konuştu.

Kadroların güçlendirilmesi gerektiğini, bunun için Teşkilat Yasası’nda değişiklik yapılacağını da belirten Sağlık Bakanı Dinçyürek,  esas kadrolar oluşana kadar hizmetin, denetlemenin, lisanslamanın önünü açmak için de gerekli düzenlemenin yapıldığını ifade etti.

Dinçyürek,  yasa kapsamda oluşturulan teknik komitenin de faydalı olacağına inanç belirtti

Sağlık Bakanı Dinçyürek’in konuşmasının ardından Kimyasallar Yasa Tasarısı oy birliğiyle onaylanarak yasalaştı.

Tasdik Memurları Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi

Tasdik Memurları Yasa Tasarısı için açık oylama yapıldı. Buna göre, 35 milletvekili Yasa Tasarısı için olumlu oy kullanırken, 15 milletvekili oylamaya katılmadı.

Yasayla ilgili oylamaya geçilmeden önce İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı, UBP milletvekili Sunat Atun, Tasarıyla ilgili raporu okudu.

-Barçın

Tasarı üzerine söz alan CTP milletvekili Devrim Barçın, CTP olarak tasarıyla olumlu oy vereceklerini, önerilerinin komitede kabul görmesinin de memnuniyet verici olduğunu söyleyerek, “Tasdik memurluğu siyasi rant için kullanılan bir lütuf olmaktan çıkıyor” dedi.

Barçın, artık tasdik memuru olmanın siyasi iradeye bağlı olmayacağını, tasdik memuru olacak kişilerin Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nden bir temsilcinin de yer alacağı komisyonda belirleneceğini, atamaların kıstaslar çerçevesinde yapılacağını ifade etti.

Tasdik memurluğu için bine yakın başvuru bulunduğunu söyleyen Devrim Barçın, yasanın yürürlüğe girmesiyle bu kişilerin 3 ay içinde öngörülen niteliklere sahip olduklarını ispatlaması gerektiğini söyledi.

Yasadaki düzenlemeyle tasdik memurlarının niteliğinin de artacağını da ifade eden Barçın, yasa yürürlüğe girdikten sonra emekli olan kişilerin tasdik memuru olamayacağını da söyledi.

-Berova

Barçın’dan sonra söz alan Maliye Bakanı Özdemir Berova, uzun süredir gündemde olan  Yasa Tasarısının hayata geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Berova, “İmzalanacak ve tasdik edilecek her belge için tasdik memurunun huzurunda olunacak. Bunun aksi suç sayılacak. Caydırıcı düzenlemeler yasada vardır.” diye konuştu.

Berova, tasdik memurları kamu hizmeti verdiğinden reklam yapamayacağını, Tasarıda bununla ilgili de düzenleme olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Özdemir Berova, kırsal kesimlerdeki insanların da artık bu hizmetten yararlanabileceğini belirtti.